България ще навлезе в „оранжевата зона” по разпространение на коронавируса до няколко дни.

Според плана на здравното министерство за борба със заразата това налага да се предприемат мерки. Това заяви пред NOVA здравният министър в служебния кабинет д-р Стойчо Кацаров.

„Страната ще навлезе в „оранжевата зона” в следващите дни. Това поставя въпроса дали трябва да се предприемат някакви мерки за ограничаване разпространението на вируса. Според нашия план - такива мерки трябва да се предприемат”, обясни той.

Опровергаха РЗИ за ограничителни мерки в София

Кацаров коментира и разногласията между Столичното РЗИ и здравното министерство относно налагането на ограничения в София.

istock
istock

„Д-р Данчо Пенчев е изчислявал седемдневна заболеваемост, а в плана ясно сме разписали, че критерият е 14-дневната. Има разлика в тези числа. Законът обаче му дава възможност, след съгласуване с главния държавен здравен инспектор, да наложи мерки, независимо от това дали аз ги одобрявам, или не”,  поясни ресорният министър.

Кацаров бе категоричен, че има предвидени средства за изплащане на компенсации при ново затваряне. Но, предупреди, че ако не бъде приета актуализацията на бюджета няма да има средства дори и за лекарства.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg