От днес зелените сертификати вече ще са валидни 9 месеца след завършването на ваксинационния цикъл, ако служат за пътуване в рамките на Европейския съюз. 

Според новите правила на ЕС срокът на сертификатите е 270 дни, а това означава, че всички, които са си поставили втората доза преди 9 месеца са с невалиден сертификат за ЕС. Това означава, че днес изтича срокът на зелените сертификати на около 93 000 българи.

Документите след поставяне на бустерна за момента са безсрочни, припомнят от Еврокомисията.

Обявените от Европа срокове за валидност не се отнасят за сертификатите, ако те се използват единствено на територията съответната държава. В този случай те ще действат за периода, определен от националните власти.  

93 хил. ваксинирани българи с невалидни сертификати от 1 февруари

Oт 1 февруари италианските власти променят и срока на валидност на сертификатите за завършен ваксинационен курс /поставена бустерна доза срещу Covid-19.

istock
istock

Дигиталният Covid-19 сертификат за ваксинация вече ще бъде валиден документ за пътуване до Италия в рамките на 6 месеца след завършването на ваксинационния курс (поставянето на последната доза при еднодозовите или двудозовите ваксини) или 6 месеца след поставянето на бустерната доза, припомнят от външното ни министерство.

ЕК призова за отмяна на ограниченията за пътуване

От 1 февруари страната отменя изискването за задължителен тест за Covid-19 за всички, влизащи на нейна територия. Така идващите от България вече ще трябва да представят сертификат за завършена ваксинация или преболедуване, а отрицателен резултат от тест ще е необходим само за тези, които нямат такъв документ.

Пътуващите обаче все още трябва да направят предварителна онлайн регистрация като попълнят специален формуляр.   

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg