По 430 лева помощ може да получи собственик на птицеферма за всеки работник в стопанството си.

Това предвижда една от трите подмерки за компенсиране на земеделските стопани по извънредната помощ COVID-19, които предлага Министерството на земеделието, храните и горите.

Те бяха обсъдени на видео среща на заместник-министрите на земеделието д-р Лозана Василева и Вергиния Кръстева с представители на браншовите организации.
 
Финансова помощ ще получат и фермери, които отглеждат свине и други селскостопански култури. Парите ще се дават на база брой на персонала за периода март-юни 2020 г. По нея стопаните ще получат 30 лв. за едно лице, заето в земеделски стопанства, отглеждащи други селскостопански култури и по 245 лв. на зает в свинеферма.

istock
istock

По друга подмярка ще се подпомагат стопани, кандидатствали за директни плащания през Кампания 2019 и Кампания 2020. За сектор “Растениевъдство” помощта за отглеждане на плодове е в размер на 500 лв./ха, а за оранжерийни зеленчуци - 5400 лв./ ха.

Относно подпомагането за отглеждане на зеленчуци на открито бяха обсъдени два варианта, като беше избран първият - производителите да получат по 650 лв./хектар.

Проверяват на терен фермерите, искащи субсидии

Помощи ще има и за отглеждането на рози - по 900 лв./ха. и за винени лозя - по 300 лв./ха.


В сектор “Животновъдство” парите ще бъдат разпределени, както следва: за овце и кози - 10 лв. на глава животно; говеда - 53 лв. на глава животно, и за биволи 63 лв. на глава животно. Пчеларите ще получат по 5 лв. за едно пчелно семейство.
 

istock
istock

Третата подмярка предвижда компенсации за малки и средни предприятия за преработка на селскостопански продукти, които имат поне 20% спад на продажбите за периода март - юни на 2020 г., спрямо същия период на 2019 г. Подпомагането ще бъде 5% от декларираните приходи за календарната 2019 г.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg