Гръцките здравни власти са нащрек в четвъртък, след като беше потвърден първият случай на африканска чума по свинете в малка свинеферма в района на Серес, съобщи „Катимерини”.

Министерството на земеделието съобщи в сряда, че заболяването е открито в семейна ферма.

Положителни проби за чума по свинете има в 26 области у нас

Властите са изпратили проби в Атинския ветеринарен център, в референтна лаборатория за диагностициране на болестта, откъдето е потвърдена заразата.

На проведената в сряда спешна среща в Министерството на земеделието и храните са били набелязани мерки за ограничаване на разпространението на заразата в други региони на страната.

Забранен е износът на всички видове свински продукти, инструменти за тяхното обработване и отпадъци от Серес, като мярката е влязла в сила незабавно. Забранено е и изнасянето на живи прасета от областта.

В кои градове свинското поскъпна най-много

istock
istock

Ветеринарните центрове в Серес, полицията, пристанищните и правителствени органи са поставени в готовност за действие, ако се наложи.

По-късно през деня министърът на земеделието ще даде пресконференция по случая.

Според Световната организация за здраве на животните, африканската чума по свинете вече се е разпространил в над 50 държави.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg