Държавен фонд "Земеделие" обяви Индикативния график за плащанията към земеделските стопани за Кампания 2022 г., които приключват до 30 юни.

Първото предстоящо плащане за тютюнопроизводителите, които до 20 март ще получат преходна национална помощ в размер на 70,5 милиона лева. До 31 март фонд "Земеделие" ще направи превод и на парите за обвързана подкрепа в сектор "Плодове и зеленчуци".

710 лв. остава минималният праг за осигуряване на земеделци и самоосигуряващи се

Парите по мярка агроекологии и климат ще бъдат наредени в периода 20 март-10 април. По мярка 11 - биологично земеделие, изплащането на субсидиите е предвидено за началото на юни, тъй като продължава комуникацията с ЕК за индексация на ставките.

През април ще бъдат преведени и средствата за подпомагане по още три от схемите - за протеинови култури, за зелени директни плащания и специално плащане за памук. 

istock
istock

През юни помощи очакват младите и дребните земеделци.

От фонд "Земеделие" напомнят, че графикът за директните плащания е указателен и има за цел да ориентира предварително земеделските стопани за сроковете, в които ще очакват финансова подкрепа.

Съгласно калкулатора на фонда от 16 октомври миналата година до днес по директни плащания са изплатени 1,143 млрд. лева, а от 1 януари тази година до днес по програмата за селските райони извън мерките по директни плащания са платени 40,480 милиона лева.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg