Минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица и земеделците остава 710 лева месечно, но осигуровките на наетите от тях служители задължително трябва да са върху минимум 780 лева заплата.

Това стана ясно при изслушването на вицепремиера и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров в ресорната парламентарна комисия.

Разминаването идва от факта, че т.нар. "удължителен закон" остави минималния осигурителен праг на 710 лева, колкото бе и минималната работна заплата миналата година.

Изтича срокът за смяна на осигуряването

В същото време от началото на тази година с постановление на Министерския съвет минималната работна заплата е 780 лева, припомни Лазаров:

"Самоосигуряващи се и лицата, които са земеделски производители, за тях минималният месечен размер на осигурителния доход се запазва на 710 лева, но в същото време наетите от тях работници и служители възнаграждението, върху което следва да правят осигуровки, е минималната месечна работна заплата".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg