В много голяма част от страната се спира изкупуването на суровото мляко. Ние всички и потребители, и ние като производители и фермери разбрахме какъв е проблемът, единствено държавата и контролните органи не могат да разберат къде е проблемът.

Проблемът е в тези големи вериги, които слагат монопол и извиват ръцете на държавата. Това заяви Бойко Синапов, председател на „Обединени български животновъди“ по време на пресконференция на тема „Кризисната ситуация в сектор животновъдство“, предаде БГНЕС.

Синапов напомни, че от миналата година се дава украинска помощ и подчерта: „В момента България може би е единствената държава, която не е изплатила на секторите в земеделието тази помощ“.

Фалшивото сирене наполовина по-евтино от истинското

„Опитват се да ни оборят, да ни платят 50% от субсидиите. Бихме се съгласили да ни бъде платена 50% от украинската помощ, ако имаме гаранция от страна на държавата – решение на МС, че ще се изплати по най-бързия начин след това остатъка от 50%“, уточни той.

Председателят на „Обединени български животновъди“ посочи, че тяхната продукция се изкупува на ужасно ниски цени. По думите му друг сериозен проблем е новият стратегически план.

istock
istock

„Стратегическият план е убийствен за целия сектор земеделие“, категоричен е той.

Димитър Зоров, председател на Националния съюз на говедовъдите в България е категоричен, че контролът го няма.

Килограм кашкавал поскъпва тройно до магазина

„В момента една от основните причини е войната в Украйна. Не виждаме ролята на ЕС и нашето правителство. Ние не искаме пари, а нормални конкурентни условия“, категоричен е той.

Според него държавните помощи, които са заложени за сектора трябва да бъдат изплатени, но правителството трябва да даде гаранции, че те ще бъдат изплатени.

istock
istock

Зоров отбеляза, че през последните месеци са затворили над 40 ферми и то не малки по размер.

„Това показва, че това не са баровци, които се чудят как да си изхарчат парите от субсидии“, подчерта той.

Председателят на Националния съюз на говедовъдите в България съобщи:

„Искаме среща с президента, конструктивна – за обсъждане на състоянието в бранша, имаме ли шанс да оцелеем или да си ходим“

Цветомир Христов, който е млад животновъд пък заяви, че подпомагането е ценно, когато е дадено навреме.

„Ние не знаем кога ще си получим подпомаганията за 2022 г. и кога ще стартира кампанията за 2023 г.“, отбеляза той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg