"Драстично се увеличават цените на суровините, защото реалните фермери, които си отглеждат животните пасищно, са най-ощетени. Там цената която им плащат е най-ниска”. Това заяви за БГНЕС фермерът Георги Георгиев.
 

„На пазара не може да се извади качествен продукт, защото постоянно се вкарват нови породи животни. Това означава хибридни породи от различни други държави, които се отглеждат по различен начин. След това отглеждане ефектът на млечния продукт вече не е същия, няма го това качество”, обясни още фермерът.

Какви са надценките на храните в търговските вериги

„Ако отидете да си купите сирене от производител, директно от фермата, предполагам че овче сиренето ще е 20 лв./кг. Даже аз имам каракачански овце на свободна паша, при нас цената на сиренето е 27 лв./кг. Кашкавалът е 36 лв./кг. В магазините цената е поне двойно или тройно по-висока”, коментира още Георгиев.


„Търговците идват да ни изкупуват суровината, например, козето мляко миналата година искаха да го купят на 0,80 лв. литъра, а овчето мляко между 1,80 лв. и 2,20 лв. литъра. В магазините, например, в големите вериги, има био щандове, в които цената на кашкавал от краве мляко достига и до цена от 70 лв. за килограм. За кашкавала от овче мляко предполагам, че цената е малко по-висока”, заяви още фермерът.

Откриха драстични нарушения при проверките в магазините

На въпрос дали се очаква ново поскъпване на цените на яйцата, особено преди Великден, Георгиев обясни, че според него тяхната цена също ще се повиши, както всичко друго. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg