Държавата започна проверки за изкуствено завишени цени в магазините в цялата страна. Акцията е част от мерките на служебното правителство срещу спекулата. В проверяващите екипи има инспектори от Комисията за защита на потребителите, Агенцията за безопасност на храните и НАП.

При направени 350 проверки, инспекторите открили 370 нарушения. Това е прецедент, каза в студиото на „Здравей, България” Ангел Джалев от Комисията за защита на потребителите.

150 от нарушенията представляват нелоялни търговски практики. Най-честите от тях включвали различни цени на стоките на щанда и на касата.

Откриха масови нарушения с цените в магазините

„Дали проверките могат да дадат краен резултат? Аз съм убеден, че те ще дадат и ще има краен положителен резултат. На всеки е ясно, че някъде по веригата между производител, доставчик, до крайния потребител се случва едно необосновано голямо завишаване на цените”, категоричен е Джалев. Най-драстична била разликата при млечните продукти.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg