Парламентът прие на първо и второ четене промените в Закона за подпомагане на земеделските производители, с които се осигурява прилагането на новата мярка за компенсации срещу Covid-19. 

Проектът получи 149 гласа „За“ и само 1 „Против“ по време на гласуването, превръщайки се в един от малкото, постигнали почти пълно единодушие от различните политически формации.

1022 нередности открити по схемите за земеделие

Председателят на Комисията по земеделието и храните Мария Белова предложи гласуването и на второ четене, което срещна същото одобрение.

Помощта е под формата на еднократно плащане, което ще се извършва в срок до 30 юни 2021 г. За получаването ѝ ще се попълва заявление за подпомагане, което ще се одобрява до края на тази година.

istock
istock

Подкрепата е за бенефициенти, които са засегнати от Covid-кризата.

Максималният размер на помощта не трябва да надвишава 7 000 евро на земеделски стопанин и 50 000 евро за малко или средно предприятие.

Проверяват на терен фермерите, искащи субсидии


Тази мярка ще позволи на страната ни да се възползва от наличните финансови средства в Програмата за развитие на селските райони.

Междувременно Европейският парламент одобри повече пари за земеделските производители, засегнати от кризата от коронавируса.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg