Държавата отпуска допълнителни средства за производителите на зеленчуци. Субсидията ще бъде отпускана на базата на доходите на земеделците.

Новата мярка беше обявена на брифинг в Министерския съвет на земеделския министър Десислава Танева и производителя Красимир Кунчев, чието е и предложението за новата схема.

„Земеделците трябва да произведат и да продадат стоката си и на базата на получения доход от продажбата да получат допълнителна субсидия. Така дори и малките производители ще имат личен интерес да издават фактури, когато продават стоката си, защото иначе няма да получават субсидия”, поясни Кунчев. И подчерта, че всеки стопанин трябва да си направи сметка какви зеленчуци да отглежда, в какъв обем и дали ще успее да реализира продукцията.

Онлайн трудови договори могат да заявяват земеделци

Министър Танева заяви, очаква допълнителната подкрепа да бъде финализирана с решение на ЕК.



Танева каза, че ЕК е одобрила пренасочването на 175 млн. евро към изпълнението на нови мерки.

"3644 земеделски стопани, които досега бяха изключени от обхвата за подпомагане, ще получат компенсаторно плащане в размер на 25 евро на хектар. Онзи ден Европейският парламент гласува включването на това плащане като възможно и за преходния период, който е 1+1 година", каза още земеделският министър.

Земеделските стопани получиха 445 млн. лева за зелени плащания

Танева обяви, че големи хранителни вериги вече поддържат активна комуникация с регионални производители и им предлагат договори за съвместна работа. Това се случва в съответствие с изискването в магазините да има повече стоки от местни земеделци. 

Министърът увери, че към момента няма изхвърлена от производители стока. И подчерта, че сериозно предизвикателство ще бъде реколтата от череши. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg