Банките вдигат таксите, за да се справят с ниските лихви.

Това посочва Българска народна банка в тримесечното си издание „Банките в България“.

Нарастването на кредитните обеми частично смекчава ефекта, който понижаването на лихвените проценти по кредитите оказва върху обема на приходите от лихви.

Независимо от това лихвеният марж в банковия сектор се свива, което изправя кредитните институции пред необходимостта да адаптират бизнес моделите си към средата на ниски лихвени равнища, посочват от БНБ.

Сред начините, с които банките се опитват да компенсират ниските лихви, е увеличаването на някои такси и комисиони.

Ниската цена на кредитите се отразява положително върху способността на кредитополучателите за обслужване на задълженията, но същевременно създава риск за банките в България за прекомерно увеличаване на задлъжнялостта, предупреждава БНБ.

istock
istock

Понастоящем ниските лихвени равнища и нарастването на доходите стимулират търсенето на кредити, което в съчетание със засилената конкуренция сред банките и повишеното предлагане на заемни ресурси обуславя активизирането на кредитната дейност, особено ясно изразено в сегмента на кредитите за домакинства.

През третото тримесечие на 2019 г. активите на банковата система се увеличиха с 2.9 млрд. лв. (2.7%) и достигнаха 111.5 млрд. лв.

Делът в активите на петте най-големи банки бе 60% в края на септември. Дъщерните банки от ЕС държаха 72.7% от активите на банковата система, а местните банки – 21.1%.

С дял от по 3.0% бяха банките извън ЕС и клоновете на банки от ЕС. Делът на клоновете на банки извън ЕС бе 0.1%.

Затягат ли критериите за отпускане на кредити

Българите и фирмите дължат на банките 64,6 млрд. лева в края на септември, което е увеличение с 1.4 млрд. лв. спрямо края на юни.

То се дължи на ръст при кредитите за домакинства (с 672 млн. лв.) и на бизнеса – с 580 млн.лв.

През третото тримесечие на 2019 г. депозитите в банковата система се увеличиха с 2.7 млрд. лв. (3.0%) до 94.5 млрд. лв.

Нараснаха депозитите на домакинства (с 896 млн. лв., 1.6%), на нефинансови предприятия (с 2.1 млрд. лв., 8.3%) и на кредитни институции (с 383 млн. лв., 7.2%).

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg