Нетното търсене на банкови заеми от бизнеса в еврозоната спадна през последното тримесечие на миналата година за пръв път от 2013-а година насам, въпреки рекордно ниските лихви, показа последно проучване на ЕЦБ за банковото кредитиране.

Спад в нетното търсене на кредити има както в по-големите, така и в по-малките страни от еврозоната, разкрива проучването на ЕЦБ.

Независимо от това, търговските банки очакват търсенето на заеми да остане стабилно през първото тримесечие на настоящата година.

Лихвите по кредитите за жилище ще се вдигат

Междувременно търсенето на жилищни кредити се увеличило още повече в края на миналата година. Търсенето на потребителски кредит също е нараснало през четвъртото тримесечие.

Кредитните стандарти, или вътрешните критерии на банките за одобряване при отпускането на кредити, както за европейския бизнес, така и за заемите на домакинствата за покупки на жилища, останаха непроменени през четвъртото тримесечие.

В същото време условията за отпускането на потребителски кредит са станали по-затегнати, отчита новото проучване на ЕЦБ.

Банките вдигат таксите за обслужване на гише

Според Драги вероятността от рецесия в еврозоната е малка, но напоследък се е увеличила.
iStock

За първото тримесечие на 2020 година банките в еврозоната прогнозират кредитните стандарти за заемите на предприятията да останат непроменени, докато очакват затягане на стандартите при жилищните кредити и облекчаване на условията за отпускане на потребителски и на други домакински кредити.

Последното проучване на ЕЦБ показва, че макар растежът на потребителските разходи да поддържа постоянен темп, растежът на инвестициите ще отслабне, коментира резултатите от днешното проучване Джак Алън-Рейнолдс, икономист от Capital Economics.

То също така предполага, че бъдещите операции за "евтино" кредитиране на търговските банки от страна на ЕЦБ чрез програмата, известна като TLTRO-III, ще бъдат малко по-успешни от предходните, но това е малко вероятно да доведе до сериозно позитивно преобръщане на икономиката, добави икономистът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg