Редица банки, включително "Стандард Чартърд" (Standard Chartered) и "Ситигруп" (Citigroup), са казали на служителите си във Великобритания да се завърнат на работа в офисите, предаде Ройтерс. Така те се възползват от свалянето на правителствените изисквания за дистанционна работа, наложени за борба с коронавируса.

"Голдман Сакс" (Goldman Sachs) също планира да възобнови присъствената работа в съответствие с променените правителствени насоки, каза говорител на банката. Служителите на Ейч Ес Би Си (HSBC) ще бъдат посрещани отново в офисите като част от хибриден подход.

Искат по-високи наеми в Англия

"Стандард Чартърд" е съобщила на служителите си в лондонската централа на банката, че офисите ще бъдат отворени за всички от понеделник (24 януари),

Очаква се служителите на "Ситигруп" да се завърнат в офисите за поне три дни седмично, се посочва във вътрешен документ до персонала, с който Ройтерс се запозна. Говорител на банката потвърди съдържанието на документа.

istock
istock

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън съобщи по-рано тази седмица, че правителството незабавно се отказва от препоръката си за дистанционна работа, а останалите ограничения, включително задължителното носене на маска на закрити пространства, ще бъдат вдигнати идната седмица.

Незабавният отговор на банките е свидетелство до каква степен британските финансови компании искат да върнат служителите си в офисите поне за част от времето.

Тази стъпка ще даде така необходимия тласък за магазини, кафенета и ресторанти във финансовите лондонски квартали "Скуеър Майл" и "Канари Уорф", които бяха силно засегнати от дистанционната работа.

Преди Коледа вариантът Омикрон хвърли тъмна сянка върху възстановяването на "Скуеър Майл". Сигналите сега са далеч по-обещаващи, заяви Катрин Макгинес, председател на общинската администрация на Лондонското Сити.

Очакваме с нетърпение да посрещнем възможно най-скоро служителите на Ситито в офисите им, каза тя. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg