Българската централна банка обяви в петък, че търговските банки ще трябва да натрупат повече капиталово буфер през 2021 година, за да се противопоставят на засилващите се системни рискове, свързани с ниските лихви, които биха могли значително да стимулират кредитирането.

Управителният съвет на БНБ потвърди досегашното си решение за поетапно увеличаване на капиталовите буфери на банките от настоящите 0,5% от кредитните рискови експозиции в Република България, като това ниво ще остане в сила до края на първото тримесечие на 2020-а година, след което ще бъде увеличено до 1,0% до края на следващата година и до 1,5% от началото на 2021-а година.

Банките завършват годината с висок капитал

Буферът има за цел да предпази банковата система на нашата страна от потенциални загуби, произтичащи от натрупване на системен риск в период на прекомерен растеж на кредитите.

"Продължителното запазване на ниски лихвени проценти би могло да доведе до значително увеличение на задлъжнялостта, което да направи качеството на активите, доходността и капиталовата позиция на банковия сектор по-чувствителни в случаи на евентуални неблагоприятни изменения в икономическата среда", се посочва в съобщението на БНБ на сайта на централната банка, като се добавя: "Увеличаването на нивото на антицикличния буфер има за цел да засили устойчивостта на банковия сектор към такива развития".

istock
istock

България, която се надява да се присъедини към т.нар. "чакалня" на еврозоната следващата пролет, има фиксиран курс на лева спрямо еврото, като от 2016-а година насам има и нулев основен лихвен процент.

Шефът на БНБ: Банките ще останат стабилни и догодина

Брутният кредитен портфейл пък се е увеличил със 7,3% към края на октомври до 65,2 млрд. лева, показват последни данни на централната банка.

Българските банки, над 70% от които са собственост на банки от Европейския съюз, като цяло са добре капитализирани и не се очаква планираното увеличаване на капиталовия буфер да накара някоя от 20-те търговски банки в страната да се наложи да доведе до набиране на допълнителен капитал.

След проведения по-рано през годината от ЕЦБ стрес тест на шестте системно значими банки в България, който представлява част от плановете на София да приеме еврото, само две местни банки се наложи да работят по планове за увеличаване на своя капитал.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg