БНБ изпълнява задълженията си по поддържането на ценовата стабилност в страната.

Това заяви управителят на централната банка Димитър Радев по време на дебатите по Бюджет 2020 година, предаде БНР.

В една от редките си публични изяви Радев разкритикува правителството, че винаги има разлика между планираните и реализираните бюджетни политики по отношение на разходите.

Въпреки това докато тази разлика е в плюс за хазната, БНБ няма против, допълни управителят на централната банка.

Европейската банка за развитие повиши прогнозата си за България

Той подчерта, че страната ни е сред държавите с най-нисък дълг, което ще бъде запазено и през следващите няколко години:

istock
istock

„Бюджетът отговаря на целите на финансовата стабилност, осигурява постигането на тези цели през следващия 3-годишен период. Това създава добри условия за БНБ да упражнява своите задължения, свързани с управлението на паричния режим и с поддържане на ценовата стабилност в страната“.

Плашат ли се банките от новите технологии

Радев похвали добрата координация между правителството и централната банка.

За разлика от финансовия министър Владислав Горанов, който определи сроковете за влизането ни в еврозоната като „обозрими“, управителят на БНБ изобщо не засегна тази тема.

Разкодирай личните си финанси с Pariteni.bg. Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institutе. За целта трябва само да попълниш формуляр за кандидатстване до 22.11.2019.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg