Българската народна банка (БНБ) прие решение, с което задължава всички банки в България да капитализират цялата си печалба.

Така общата сума от 789 млн. лв. ще се използва като буфер срещу бъдещи проблеми с нарастване на лошите кредити, вместо да бъде разпределена като дивидент за акционерите, в голяма степен чуждестранни финансови институции.

Решението се взема във връзка с продължаващата несигурност и предизвикателствата, свързани с икономическите ефекти от разпространението на COVID-19.

Изчисленията на централната банка показват, че капитализирането на цялата печалба на банковия сектор в България ще увеличи с 1.23 процентни пункта адекватността на базовия собствен капитал от първи ред (CET 1) на системата до 23.1% при равни други условия.

Банките печелят по-малко от такси

Това допълнително укрепва капацитета на банките да поемат загуби при възможно влошаване на качеството на кредитните портфейли, пише в мотивите към решението на БНБ.

istock
istock

Положителният капиталов ефект от капитализирането на печалбата на банките превантивно намалява чувствителността им към реализирането на кредитен риск, поддържа стабилността на банковата система и създава условия банките да продължат да изпълняват функцията на финансово посредничество чрез предоставянето на кредити за икономиката и домакинствата.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg