Европейската централна банка се съгласи, че "на предстоящите заседания на Управителния съвет би било подходящо по-нататъшното нормализиране (повишаване) на лихвените проценти", показват протоколите от последното заседание на ЕЦБ, проведено през юли.

Централната банка също така съобщи, че "са се засили рисковете в посока нагоре относно инфлационните перспективи не само в краткосрочен, но и в средносрочен план". С оглед на това мнозинството членове на Управителния съвет на ЕЦБ подкрепиха на заседанието през юли увеличаване на основните лихви с 50 базисни пункта.

Кога ще усетят изтеглилите кредит у нас покачването нa лихвите

Тогава ЕЦБ повиши своите три основни лихвени проценти с 50 базисни пункта - първото увеличение от 2011 г. насам, слагайки край на осем поредни години отрицателни лихви в опит да ограничи растящия инфлационен натиск.

На същото заседание членовете са одобрили единодушно въвеждането на новия Инструмент за защита на трансмисионния механизъм (TPI, или Transmission Protection Instrument).

istock
istock

"Излизането от отрицателните лихвени проценти позволи на Управителния съвет да направи преход към подход за вземане на решения за лихвените ставки от заседание на заседание", се отбелязва още в протокола от юлската среща на ЕЦБ.

ЕЦБ ще приключи проучванията за цифрово евро през октомври 2023г.

По отношение на бъдещите си стъпки за паричната политика, банката ще продължи да бъде "зависима от постъпващите данни", тъй като се надява "да изпълни целта си за инфлация от 2% в средносрочен план“.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg