Ръстът на кредитите в банковата система изпреварва покачването на депозитите, сочат данните на Българската народна банка за юни. Към края на полугодието печалбата в системата е над 1 милиард лева

Преди началото на лихвеното покачване от страна на Европейската централна банка, данните за банковата система у нас показват, че към края на юни депозитите са близо 122 милиарда лева и над 2 милиарда повече спрямо март. Общите брутни кредити и аванси са 89,8 милиарда лева, като продължава тенденцията за намаляване на необслужваните заеми.

Може ли нов кредит да намали задълженията

Данните отразяват състоянието на банковата система към края на юни месец, което означава, че началото на лихвеното покачване, обосновано от Европейската централна банка с покачването на водещите лихви с 50 базисни пункта от 21 юли, все още не е отразено.

Експерти прогнозират, че у нас ще се усети през есента от крайните потребители, които изтеглят нов кредит.

istock
istock

За хората, които вече имат заем от банка, ефектът ще бъде усетен малко по-късно, дори може би догодина, коментират още анализатори. Очакването е новата ситуация в банковата система да доведе до промени в лихвената политика при депозитите и при цената на банковите услуги.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg