Когато купуваме нова кола, освен техническите ѝ характеристики, обикновено и нейната цена оказва влияние върху крайния избор. И тъй като малко хора могат да си позволят да купят автомобил с налични пари, голяма част от купувачите прибягват до кредит или лизинг.

Има различни теории за това каква е разумната сума, която човек трябва определи при покупка на автомобил спрямо доходите си. Повечето експерти съветват да отделим между 10% и 30% от заплатата – разпределени като вноски по заем или лизинг, или като спестена сума, когато става дума за кола втора ръка.

Какво е лизинг на автомобил?

Лизингът е договорно споразумение, при което едната страна, собственик на даден актив (лизингодател), предоставя правото за ползването на този актив на друга страна (лизингополучател), при определен срок и конкретна схема на разплащане. След изтичане на срока по договора за лизинг лизингополучателят може да стане собственик на лизингования актив. В областта на лизинговането на автомобили има различни варианти:

istock
istock

Оперативен лизинг на автомобил

Оперативният лизинг е вид ползване на колата под наем. Това е така, защото по време на срока на лизинга ползвате автомобила и заплащате месечна лизингова вноска. След изтичане на срока, връщате автомобила на лизнигодателя. Тогава имате възможност да върнете автомобила, да вземете по-нов модел или пък да се насочите към друга марка. Ако искате на всеки няколко години да сменяте колата си (марка и модел), това е добър начин.

Все по-малко се купуват бензинови коли

Финансов лизинг на автомобил

Финансовият лизинг дава право на клиента да ползва автомобила, но той остава собственост на лизингодателя до момента на пълното му изплащане. Първият вариант е със затворен край (без опция) – след изплащане на автомобила, той безусловно става собственост на клиента. Вторият вариант е с отворен край (с опция) – след изтичане срока на договора, клиентът има възможност за избор – да върне автомобила или да заплати остатъчната му стойност и да го придобие.

Обратен лизинг на автомобил

Обратния лизинг представлява финансов модел, от който всеки собственик на автомобил може да се възползва, вместо тегленето на потребителски заем. Ако имате нужда от средства и притежавате автомобил, можете да се възползвате от тази алтернатива. По този начин лесно можете да получите достъп до по-големи суми без да се притеснявате за условията, на които трябва да отговаряте, за да ви бъде отпуснат потребителски кредит.

Криза за коли у нас

Негативи на лизинга

Лизингът не е подходящ за хора без постоянни и сигурни доходи. В случай че настъпят неприятни странични обстоятелства за лизингополучателя в хода на изплащането на автомобила, лизингът може да се окаже по-отежняващ от директната покупка. Ако не погасявате месечните си вноски навреме и се стигне до принудително събиране на задълженията или до вземане на автомобила ви, ще загубите голяма сума пари.

istock
istock

Не е препоръчително да прекратявате договора за лизинг предварително, защото няма да можете да откупите колата, тъй като по договор направените до този момент плащания няма да бъдат зачетени. Преди да сключите договора, внимателно планирайте вноските си и се уверете, че ще можете да изкарате договора за кола на лизинг докрай.

Колите поскъпват, купувачи чакат с месеци

Преди да сключите договор за лизинг, трябва да знаете, че лизинговата компания ще изисква от вас сключването на застраховка Каско. Тъй като колата все още не е ваша, лизингодателят определя къде ще бъде застрахована. Проверете кой е застрахователят и каква ще е премията по застраховката. Премията е за ваша сметка, а в случай на застрахователно събитие, обезщетението ще получи лизингодателят.

Същото важи и за обслужващия сервиз. Докато не изплатите и последната вноска по лизинга, колата не ви принадлежи и поради тази причина лизингодателят решава къде ще бъде сервизирана тя. Информирайте се за приблизителния разход за обслужване на автомобила.

При преместване в чужбина с автомобил, закупен на лизинг, също може да възникнат трудности. Тъй като сте задължени да застраховате и регистрирате автомобила в страната, в която пребивавате, може да срещнете проблеми, ако застраховката ви не е валидна в страната, в която искате да се преместите. Лизингодателят също така може да не се съгласи да регистрирате превозното средство в чужбина.

istock
istock

Основни разлики между лизинг и кредит

Кредитът за автомобил често бива стандартен потребителски кредит, предназначен именно за закупуването на нов автомобил. Цената на кредита за кола обикновено е по-висока в сравнение с тази на лизинга, тъй като при лизинга автомобилът служи за обезщетение.

Колко струва зареждането на електромобил в гаража

Ако изтеглите кредит за автомобил и закупите колата с него, вие ставате неин пълноправен собственик и следва да изплащате своите вноски към банката. В случай че изпаднете в несъстоятелност и невъзможност да погасявате заема, можете да договорите с банката някакво решение на проблема, като например продажбата на автомобила и закупуването на по-евтин, тегленето на друг кредит за покриването на този и т.н.

Ако вземете кола на лизинг, не вие, а лизинговата компания става собственик на автомобила, който ползвате. Това означава, че нямате право го продадете, докато той не стане изцяло ваша собственост след изплащане на всички задължения по лизинга. Ако не можете да го изплатите, колата остава собственост на лизинговата компания.

Лизинга на автомобил може да се използва само и единствено за превозното средство, което сте планирали да закупите, като това включва освен закупуването му и неговото оборудване. Кредитът от своя страна може да бъде използван не само за закупуване на кола, но и за други ваши нужди.  

istock
istock

Ако изтеглите кредит, ежемесечно ще плащате равни вноски до пълното му изплащане. При лизинга първата и последната вноска са по-високи, а останалите се разпределят равномерно за останалия период. Максималният срок за погасяване на лизинга обикновено по-кратък от този при кредита.

Съвети за рефинансиране на кредит

Докато тегленето на кредит за автомобил не изисква обезпечение, при вземането на кола на лизинг обезпечение се явява самият закупен автомобил, който става собственост на лизинговата компания. Обикновено тя изисква депозит от купувача в размер на няколко месечни вноски.

Ако изтеглите лизинг за кола, можете по всяко време срещу фиксирана такса да прекратите сключеното споразумение по взаимно съгласие. При тегленето на кредит за автомобил също можете по всяко време да изплатите предварително заема, като към погасената сума ще трябва да платите обезщетение.

По принцип лизингите за автомобили са конкурентни на банковите кредити. Затова, когато получите офертата за лизинг, я сравнете с такава за потребителски кредит при същите параметри.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg