Очаква се Европейската централна банка да вдигне водещите лихви с нови 75 базисни пункта. Управителният съвет се събира днес на редовното си заседание след поредните данни за прекомерно висока инфлация, става въпрос за годишно изменение през септември от 9,9 на сто за валутния съюз.

От юли насам ЕЦБ покачи лихвите със 125 базисни пункта. При депозитите лихвата в момента е 0,75 на сто, но това равнище е далеч от това, което се приема за "неутрално", а именно 1,5-2,0%.

Печалбите на банките растат заради покачващите се лихви

Проучвания на "Ройтерс" и "Блумбърг" показват, че очакванията са водещите лихви да продължават да се покачват, включително да има нов скок през декември, докато не достигнат именно това "неутрално" ниво, коментират анализаторите. Според тях Франкфурт все повече влиза в темпото на Федералния резерв.

istock
istock

Водещ мотив на ЕЦБ да продължава с все по-сериозното затягане на монетарната политика е ръстът на инфлацията.

Именно нейното овладяване провокира и призива на управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева централните банки да продължат в същия дух, но без прекомерно да пречат на икономическия растеж.

Банки у нас с индикации за вдигане на лихвите по кредитите

Очаква се на заседанието в четвъртък членовете на ЕЦБ да започнат да обсъждат и намаляване на огромния финансов баланс на централната натрупан посредством покупките на еврооблигации през последните години с оглед на серията програми за "количествени облекчения", като същевременно бъдат затегнати условията по отпусканите от централна банка евтини заеми за търговските банки, познати като TLTRO операции.

Тъй като по-високите лихви могат да доведат до проблем за най-задлъжнелите държави, повечето анкетирани експерти не смятат, че ЕЦБ ще прибегне до специално създадения инструмент за реакция в тази насока.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg