Очакваме инфлацията в България да достигне пиковата си стойност в края на годината, когато ще стигне 18 процента, а средната инфлация ще е над 15 процента, каза Кристофор Павлов, главен икономист на "УниКредит Булбанк" на откриването на първата "Годишна конференция за строителство и инвестиции 2022". Организатор на събитието за строителния бранш е списание "Мениджър".

Инфлация ще има и следващата година, защото Русия и Украйна са големи производители на храни и на торове. Това ще доведе до значителен натиск на цените на храните, смята Кристофор Павлов.

Сериозна разлика в таксите, които ни взимат банките

Икономиката на България ще има "плитка" рецесия в края на тази и началото на следващата година, заради спада на доходите на домакинствата, които ще намалят потреблението. Възстановяването на българската икономика ще стане през втората половина на следващата година, заедно с възстановяването на европейската икономика, посочи той.

Инфлацията ще бъде доминираща тема и през следващата година, и ще е свързана с разделянето на икономиката на Европа с Русия. След края на Студената война бяха направени много усилия да бъдат преплетени икономиките на Европа и на Русия с идеята, че това би предотвратило война. За съжаление войната в Украйна сложи край на този процес и производствените вериги няма да бъдат възстановени. САЩ и техните съюзници обявиха, че ще поставят руската икономика в изолация. Това ще е болезнен процес с различна продължителност за различните сектори и държави. Европа вече замести руския петрол и цените му започнаха да се нормализират, но не така стои въпросът с природния газ, посочи Кристофор Павлов. 

г

Банките в Европа се готвят за тежка зима

Тръбопроводите за нефт и газ от Русия към Китай може да се изградят за 7-8 години и дотогава Русия трябва да намери друг купувач на своите суровини, коментира той.

Икономиките на Източна Европа ще платят по-голяма цена (през инфлацията) от страните в Западна Европа заради близост до Русия, каза още главният икономист на "УниКредит Булбанк".

Износът на храни, боеприпаси и на електроенергия ще продължи да е силен и ще спомогне рецесията в България да остане малка. Силният ръст на кредита, който сега се наблюдава, ще подкрепи икономиката на България през следващите няколко месеца. Мерките за фискална подкрепа на правителството също са полезни. Програмата за субсидиране на цените на електроенергията ще помогне за потискане на инфлацията - ако я нямаше, инфлацията в края на годината щеше да е над 20 процента, каза Павлов.

Пазарът на жилища в страната вече "се охлажда" и би трябвало да е изненада, защото темпът на растеж на цените на жилищата беше голям през последните две години, посочи Кристофор Павлов. По думите му причината за "охлаждането" е увеличаването на цената на кредита.

Достъпността до жилища в България продължа да се влошава, но темпът на това влошаване е по-малък в нашата страна. В Западна Европа делът на ипотечните кредити е над 100 процента, докато при нас са по-малко от 20 процента, каза Кристофор Павлов. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg