Финансови министри на ЕС подкрепиха плановете за укрепване на правомощията на съюза за борба с прането на пари, следвайки поредицата от разкрития за преминаване на големи суми "мръсни пари" през европейски банки, предаде Ройтерс.

През миналата година в ЕС се разрази най-големия скандал с пране на пари, след като стана ясно, че през малък естонски клон на Danske Bank са преминали подозрителни плащания между 2007 и 2015 година в размер на 200 млрд. евро.

Оттогава се появиха и няколко други случая, като последният включва най-големия кредитор на Малта - Bank of Valletta, за който Европейската централна банка заяви, че години наред не успял да адресира рисковете, свързани с прането на пари.

Превръща ли се Гърция в "пералня за мръсни пари"

В съвместно изявление европейските финансови министри призоваха Европейската комисия да проучи възможността за прехвърляне на надзорни правомощия на отделен орган на ЕС и за коригиране на правилата за засилване на координацията между националните органи.

Въпреки че престъпни организации често изпират приходи от незаконна дейност в чужбина, в момента с борбата срещу финансовата престъпност в ЕС се занимават най-вече националните органи, които обаче не винаги си сътрудничат напълно, отбеляза Ройтерс.

istock
istock

​​​​​​​В четвъртък министрите заявиха, че трябва да се обмисли създаването на орган на ЕС, който има "независима структура и преки правомощия", след като през миналата година те се противопоставиха на подобна стъпка.

Те също така призоваха за нов преглед на правилата на ЕС за борба с мръсните пари - само година, след като блокът прие пета ревизия на правилата си за борба с прането на пари.

НАП следи сделки за укриване на данъци

Преди срещата някои от най-големите държави в ЕС, включително Германия, Франция и Италия, заявиха, че правомощията трябва да бъдат прехвърлени на европейски орган, тъй като националните надзори са се оказали неспособни да се справят с финансовата престъпност. Те дори заявиха, че съществува риск някои национални надзорни органи "да бъдат пряко или косвено повлияни от контролирани институции или групи по интереси".

По-малки държави като Люксембург, Малта, Кипър и балтийските страни бяха обвинени в слаби проверки, които позволиха многократни случаи на пране на пари.

Повечето финансови министри подкрепиха съвместното изявление на срещата в четвъртък, но някои от тях, като люксембургския министър, не се включиха в дискусията, оставяйки неясно дали ще подкрепят реформата.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg