Приходната администрация ще получава информация за трансгранични сделки, при които има риск от укриване на данъци.

Тази информация автоматично ще се обменя  между държавите членки на Европейския съюз, предвиждат промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, предложени за обществено обсъждане.

Нови страни в „черния списък” на ЕС за пране на пари

Целта им е да се засили борбата с укриването на данъци и агресивното данъчно планиране, както и да се подобрят правилата за данъчна прозрачност, обясняват от Министерство на финансите.

Правилата важат за трансгранични данъчни схеми, които засягат повече от една държава членка или страна членка и трета държава и при които съществува риск от избягване на данъци.

EС извади 8 страни от черния списък с данъчни убежища

Консултантите по такива схеми трябва да предоставят информация до  изпълнителния директор на Националната агенция за приходите.

istock
istock

Идеята е по този начин да се избегнат случаи на изтичане на информация през последните години (като „Панама пейпърс“), при които се оказа, че консултанти са помагали активно на своите клиенти да използват агресивни схеми на данъчно планиране, при които чрез прехвърляне на средства към офшорни юрисдикции се намаляват данъчните им задължения.



За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg