Данъчни са хванали 1355 българи с укрити данъци и неплатени осигуровки в размер на 126 млн. лв. през тази година, отчете вчера НАП.

След проверките длъжниците вече са дадени на прокурор и срещу тях се водят досъдебни производства за търсене на наказателна отговорност. В същото време агенцията се похвали с по-висока събираемост - с 1.9 млрд. лв. повече от миналата година. По предварителни данни до края на 2016 г. НАП ще събере общо 17.6 млрд. лв. приходи от данъци и осигурителни вноски. Това е исторически висок резултат, твърдят данъчните.

Проверките на физическите лица са установили несъответствие на придобито имуществото и декларирани доходи през тази година. Общо 9700 са направените ревизии с разкрити неплатени данъци и осигурителни вноски за близо 1.8 млрд. лв. Общо са направени 276 000 проверки. При фирмите се търси отговорност на собственици и управители на фирми за задължения на 137 дружества за близо 85 млн. лв.

От НАП се похвалиха с по-добър контрол на т.нар. турско и китайско карго, който се извършва от НАП, МВР и прокуратурата. Правени са съвместни операции на обекти като Илиянци и пазара в Димитровград.

Само след първия месец от началото на мерките вноските по ДДС на рисковите вносители са се увеличили с близо 600 хил. лв. Пресечени са и схеми за фиктивно фактуриране на внесени в страната стоки именно от Китай и Турция.

Над 90% от всички декларации през годината са подадени по електронен път. Така са спестени над 300 млн. лв. административни разходи на бизнеса и гражданите. Над 5.4 милиона са обслужените клиенти от приходната агенция.

Въвеждането на опростена процедура за възстановяване на ДДС за коректни данъкоплатци е една от мерките, с които "агенцията гласува още повече доверие на данъкоплатците, които в срок плащат задълженията си".

Трайно намалява и делът на просрочените задължения, за които се налага процедура по принудително събиране. Един от успехите на НАП са резултатите на звеното за фискален контрол, което бори данъчни измами при превоз на стоки. Откакто действа звеното, то е предотвратило злоупотреби с над 1 милион тона стоки - основно плодове и зеленчуци, мляко и месо.

Любопитна е и оценката от страна на бизнеса, която изтъква НАП. Приходната агенция е институцията, получила най-високо доверие от гражданите сред всички публични институции в България, според анкета на БСК, оповестена преди дни.

Агенция "Митници" също отбелязва ръст на приходите - с 2.8%, като те достигат близо 8.3 млрд. лв. Постъпленията от акцизи се очаква да бъдат над 4.8 млрд. лв., или с 6.2% повече от миналата година. Най-значителен е ръстът при тютюневите изделия. Събраното ДДС при внос се очаква да е над 3.2 млрд. лв. Очакваните постъпления от мита са над 171 млн. лв., или със 7.9% над събраните за 2015 г. Годишният план е преизпълнен с над 14%. Основните акцизни нарушения са от цигари и алкохол. 

В борбата с наркотрафика се отчитат над 3712 кг задържани дрога и прекурсори. Установени са валутни нарушения за близо 3.6 млн. лв., както и заловени близо 30 кг злато и 24.5 кг сребро.

Министерството на финансите съобщи, че за пръв път от 2008 г. насам бюджетът на държавата ще приключи с излишък вместо със заложения дефицит от 2% от БВП. Към края на ноември "плюсът" в хазната възлизаше на близо 3.5 млрд. лв., а по информация на Mediapool към края на годината той ще е поне 700-800 млн. лв.

Ведомството на Владислав Горанов се хвали и с рекорден фискален резерв, който ще остави на служебното правителство. В края на ноември резервът е 14.3 млрд. лв., което заедно със заема за Фонда за гарантиране на влоговете в банките прави буфер от близо 16 млрд. лв. Затова догодина няма да се теглят нови заеми от международните пазари, а емисията "Дянков" през юли в размер на 1.86 млрд. лв. ще бъде покрита с пари от резерва. 2017 г. се очаква да е и първата от началото на финансовата криза, в която дългът на страната ще намалее.

Вижте още: 

Плъзна нов вирус от името на НАП 

НАП вече получава по-бързо информация за глобите от КАТ 

Плащаме данъци на починали близки