Министрите на финансите на Европейския съюз (ЕС) постигнаха съгласие осем държави, сред които и Панама, да бъдат извадени от черния списък с данъчни убежища, съобщава Ройтерс. Въпросният списък бе създаден преди малко повече от месец и в него остават само девет държави.

Целта на документа е да се пресекат законодателните вратички, които позволяват избягване на данъци и които нашумяха след оповестяването на няколко офшорни схеми с имена на известни представители на световния бизнеселит.

Властите в Панама, Барбадос, Гренада, Република Корея, Макао, Монголия, Тунис и Обединените арабски емирства са представили ангажименти "в писма, подписани на много високо равнище", се казва в съобщение на ЕС. Въпреки призивите на европейския комисар по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси конкретните ангажименти не бяха оповестени публично.

Според финансовите министри отписването на изброените държави е знак, че процесът работи, тъй като страните по света са се съгласили да приемат европейски стандарти за данъчната прозрачност.