С приемането на еврото България вече няма да има собствена централна банка. Промените в Закона целят да урегулират пълното подчинение на БНБ в структурата на централните банки в еврозоната.

БНБ вече няма да има много от правомощията, които има в момента, сред тях и възможността да определя минималните резерви. Това каза икономистът Георги Вулджев в ефира на NOVA NEWS.

„Голяма част от правомощията и сега, макар и не законово определено, са предоставени на ЕЦБ, тъй като се намираме във валутен борд“, обясни икономистът Михаил Кръстев. Той допълни, че това са технически нормативни актове, които трябва да бъдат приети преди включването на страната в еврозоната.

Ще се отложи ли приемането на еврото

Според експерта най-добре е БНБ да бъде управлявана от специалисти. Той поясни, че това е и европейска практика.

По повод предложението на „Възраждане“ управителят на БНБ да бъде изслушван в НС четири пъти годишно икономистът Георги Вулджев смята, че идеята е добра. По негови думи това ще доведе до прозрачност в провеждането на паричната политика в рамките на еврозоната.

Гостите коментираха и предложението на „Възраждане“ да се забрани прехвърлянето на златните резерви на БНБ към ЕЦБ. Вулджев обясни, че  резерви включват злато и ценни книжа. Той посочи, че след влизане в еврозоната те трябва да бъдат прехвърлени. „Става дума за няколко стотин милиона минимум“, допълни той.

istock
istock

Кръстев смята, че към момента не може да се говори за начина и параметрите, по които ще бъдем присъединени към еврозоната, защото това са договорни отношения, които са ясно определени.

БНБ не свали основната лихва

„На този етап трябва да се работи по нормативната уредба около вътрешната организация за приемане на еврото“, заяви той. Икономистът обясни, че все още не е ясно как ще се случва превалутирането.

Вулджев смята, че в следващите 2-3 месеца страната ни трябва да понижи инфлацията, ако искаме да бъдем приети в еврозоната на 1 януари 2025 г. По негови думи покриването на този критерий е невъзможно.

„Ако все пак успеем да го покрием до края на настоящата година, то тогава приемането се отлага за 2026 г.“, смята гостът.

Кръстев заяви, че в редовните доклад на ЕЦБ и ЕК България няма да е покрила критерия за инфлацията.

„Ако сме успели да го направим в края на годината, трябва да поискаме извънреден доклад през 2025 г., който да оцени готовността ни“, поясни гостът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg