"Парадоксално е това, че всяка година искаме да се присъединим към еврозоната, без да планираме добре. Много бързаме да претупаме - "бързата работа, срам за майстора", затова се случват тези излагации. Сами си създават напрежение по този начин."
 
Това мнение изрази в интервю за БНР икономистът Георги Вулджев от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП).
 
Като "видима промяна в тона" икономистът определи изявлението на премиера, че не сме се фиксирали в датата 1 януари 2025. По всяка вероятност няма да изпълним в срок инфлационния критерий, преди да излезе конвергентният доклад за тази година, в момента имаме много голямо отклонение в критерия, посочи той.
 
Вулджев изрази предположение, че "от ЕК и ЕЦБ са намекнали на нашето правителство за този обективен факт и са им попарили всякакви надежди за някакво изключение – това много дълго се тиражираше и съответно те подготвят обществото".

Отлагането би било по-скоро добра новина, смята Георги Вулджев, който е скептик относно решаването на проблемите в еврозоната.
 
"В един момент този валутен съюз, за да реши структурните проблеми, от които страда, за да не изостане като икономически блок на глобално ниво, ще трябва да вземе тежки решения – или да се федерализира, или да се върне към предишната изходна позиция: на множество плаващи национални валути. И двете си имат плюсове, и двете си имат минуси."

До ден днешен липсва докладът, обещан още 2022 г., който да представи на обществото плюсовете и минусите на еврозоната, напомни икономистът. "Къде е официалният доклад? Ще има ли такъв? Защо все още няма?", пита той.

Може ли да приемем еврото от средата на годината

Относно състоянието на кредитния пазар у нас експертът отбеляза, че при домакинствата през 2023 г. се покачва темпът на растеж – той достига 24% на годишна база, по-високо от същия период на 2022 г., която е най-добрата за последните 5. Концентрацията е в жилищния сегмент, където трябва да се внимава, коментира Георги Вулджев.

Небанковото кредитиране се покачва, но над 80% от потребителите на такъв тип услуги не с вземали повече от три такива кредита, а над 90% успяват да ги изплащат, тоест няма задлъжняване, а хората ги избират заради гъвкавост и удобство, поясни икономистът.

istock
istock

Във връзка с имотния пазар Георги Вулджев каза, че това е "най-познатата и най-лесно достъпната инвестиция за българина", защото пазарът на труда остава в сравнително добро състояние.
 
"Имотите са най-достъпни за българите. Ние нямаме много развит капиталов пазар, акциите не са познати. Вече от страна на банките – имат страшно много ликвидност и търсят най-печелившия начин, по който да пласират тази ликвидност. Имотното кредитиране е такъв сегмент.", обясни икономистът.   

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg