2024 година остава реалистична възможност за присъединяване на България към еврозоната.

Това е заявил гуверньорът на БНБ Димитър Радев по време на видеоконференция, организирана от Американската търговска камара, предаде БНР.

Радев е допълнил, че банковата ни система е влязла много по-подготвена от много други европейски системи в кризата с коронавируса.

Засега БНБ не планира удължаване на временния мораториум върху кредитните плащания, става ясно от изявлението на гуверньора на БНБ.

ЕП критикува системата за ипотечни кредити у нас

Срокът за одобрения за частично или пълно разсрочване на кредитни задължения изтече през септември, след като веднъж бе удължен. Временно разсрочени са задължения на обща стойност над девет милиарда лева.

Лихвите по жилищните кредити продължават да падат
в. Монитор

Радев е отговорил и на редица въпроси, зададени от ръководители на банки у нас. Повечето от тях са свързани с прекия надзор от Франкфурт на пет системни банки, регистрирани у нас, както и за изпълнението на критериите от Маастрихт.

БНБ: Лошите кредити може да нараснат

Според гуверньора страната ни има добър шанс да се придържа към тях към 2024 година, а ангажиментите, поети за периода на престой във валутния механизъм, известен като чакалнята за еврозоната, трябва да бъдат изпълнени.

Само два от тях са в отговорностите на централната банка, останалите – на правителството, припомня още Димитър Радев. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg