"Системата за ипотечни кредити в България се характеризира с правна сложност при договарянето, събирането на дълговете и изчерпването на националните средства за правна защита".

До това заключение стигна делегация на Европейския парламент след посещението си у нас през февруари.

Тя бе сформирана след множество получени петиции за неравноправни клаузи в договорите за ипотечни кредити.

Кредитите за жилище ще намалеят

Делегатите определят системата като "непрозрачна и много сложна".

Те отчитат липсата на гаранции за пълна защита на потребителите при събирането на дълговете, подвеждащо поведение на частни банки като неинформиране за потенциални рискове и подвеждащи клаузи в договорите, недостатъчен надзор и санкциониране на частните съдебни изпълнители, труден достъп до безплатна правна помощ за потребителите.

istock
istock

Евродепутатката от Зелените/Европейски свободен Алианс Татяна Жданока определи по време на днешния дебат в комисията по петиции като особено незадоволително посещението на делегацията в БНБ.

Според нея евродепутатите не са усетили никаква воля от страна на институцията положението да се коригира:

"Акцентираме върху препоръките си към Българската народна банка. Тя би трябвало да е обезпокоена от това, че частните банки нямат ясни правила за отпускането на кредити, които да гарантират защитата на потребителите според европейското право".

БНБ: Лошите кредити може да нараснат

Евродепутатът от Партията на европейските консерватори и реформисти Андрей Слабаков определи доклада като обективен и изрази надежда, че той ще повлияе в правилната насока:

"Лично говорих с Асоциацията на банките. От Асоциацията ми обещаха да поправят тези странни, неразбираеми за нормалните хора условия, които съществуват в договорите".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg