Необслужваните заеми може да нараснат след изтичане на кредитния мораториум, който е отложил временно регистрирането на неблагоприятни изменения в качеството на кредитния портфейл. Това се посочва в периодичното издание на БНБ „Банките в България“.

С най-значителни обеми на кредити под мораториум сред водещите икономически сектори са „преработвателна промишленост“; „търговия на едро и дребно“; „операции с недвижими имоти“; „строителство“; „хотелиерство и ресторантьорство“ и „транспорт и складиране“, посочват от БНБ.

В централната банка отчитат, че повечето от тези сектори имат завишено ниво на заварени необслужвани заеми. Като принос за доброто състояние на капиталовата позиция на сектора оказа политиката на изграждане на капиталови буфери, както и решението на БНБ от март за капитализиране на печалбата на кредитните институции, отчитат в централната банка.
 
Срокът, до който заемите на граждани и фирми можеше да бъдат отложени, беше удължен до края на март 2021 г. Но 6-месечният срок на отсрочка на всеки конкретен кредит вече изтича за първите, които се възползваха от мораториума и отсрочиха заемите си още в началото на пандемията.

istock
istock

Нетният лихвен доход на банките за първото полугодие е 1,3 млрд. лв., като намалява със 75 млн. лв. (5,4%) на годишна база. Приходите на банките от лихви до юни намаляват (с 51 млн. лв., 3,4%) до 1,5 млрд. лв., а разходите за лихви нарастват (с 24 млн. лв., 16,5%) до 167 млн. лв.

Колко милиона за кредити раздадоха банките у нас по гаранционните програми

Причините за това са отсрочването на заеми, по-малкото взимане на кредити от бизнеса и трупането на спестявания. Хората вместо да харчат си стоят повече вкъщи, а фирмите отлагат инвестиционните си проекти.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg