Управителят на Българската народна банка Димитър Радев е отличен с най-високата оценка "А" в годишната класация на престижното издание Global Finance. 

Гуверньорът на БНБ е единственият от Европа, който получава най-високата оценка. В престижната класация, която изданието прави от 1994г., той е за трета поредна година.

БНБ готова с нови мерки заради кризата
 
С оценка "А" като Радев са и централните банкери на Австралия, Южна Корея, Бразилия, Чили, Кувейт и др. В класацията са централни банкери от повече от 90 страни. 

„Дори в добри времена централните банкери са изправени пред редица предизвикателства. Днес, с глобална здравна  криза, която поглъща света, те са притиснати между политическите и практическите реалности, както никога са имали преди “, каза издателят и редактор на Global Finance Джоузеф Джарапуто.

iStock
iStock

„Нашите годишни отчетни карти на Central Banker анализират кои държави имат стабилно лидерство в кормилото на икономиката, демонстрирайки политически позиции, които работят."

С едно стъпало по-ниско, с оценка "А-", са отличени централните банкери на Чехия, на Египет, ръководителят на Федералния резерв на САЩ и др. 

Оценките са базирани на скала от "А" до "F", като се взимат предвид резултатите и успеха в области като контрол на инфлацията, цели за икономически растеж, стабилност на валутата, управление на лихвите. "А" е най-високата оценка в скалата. 

От кога ще плащаме с евро в България


Класацията е в октомврийския брой на Global Finance, както и в дигиталните издания и онлайн в GFMag.com.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg