Печалбата на американската банка "Джей Пи Морган Чейс" (JPMorgan Chase) се е понижила със 17 процента през третото тримесечие на тази година на фона на повишаването на основните лихвени проценти в САЩ, което охлажда "апетита за сделки", информира Ройтерс. 

Банковият гигант реализира печалба в размер на 9,74 милиарда долара през юли, август и септември, докато през третото тримесечие на миналата година тя възлиза на 11,69 милиарда долара.

Обемът на сключените сделки намалява в глобален мащаб на фона на по-предпазливия подход към своите бизнес практики, който възприемат компаниите в САЩ, въпреки че силният щатски долар увеличава интереса към корпоративните сливания и придобивания в глобален мащаб, пише Ройтерс.

Колко спечелиха банките от такси и комисиони

На този фон още една от големите банки в САЩ - "Морган Стенли" (Morgan Stanley), обяви понижение на печалбата си през третото тримесечие на тази година.


Нетните й приходи намаляват с 12 процента до 13 милиарда долара.

"Морган Стенли" обяви, че е реализирала печалба в размер на 2,49 милиарда долара през юли, август и септември при 3,58 милиарда долара през същия период на миналата година. 

Банки вече вдигнаха лихвите у нас

И четвъртата по големина банка в САЩ - "Уелс Фарго" (Wells Fargo & Co), съобщи, че печалбата й е намаляла през тримесечието, което приключва на 30 септември.

"Уелс Фарго" обяви печалба от 3,53 милиарда долара през юли, август и септември при 5,12 милиарда долара през третото тримесечие на миналата година. 

Банките увеличават своите финансови резерви на фона на опасенията, че агресивното повишаване на основния лихвен процент от страна на  Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ, което цели да бъде овладяна високата инфлация, ще тласне икономиката на страната към рецесия, отбелязва Ройтерс.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg