Още 430 млн. лв. ще бъдат разпределени между кредиторите на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ).

Преди броени дни в Търговския регистър е обявена и втората частична сметка за разпределение на събраните от синдиците на КТБ средства между кредиторите на банката, посочва председателят на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) Матей Матев в бюлетина на Асоциацията на банките в България.
 
Средствата реално може да бъдат получени от хората и фирмите, които имат да взимат пари от КТБ, през август.

Колко пари ще получи всеки кредитор може да бъде проверено на сайта на Търговския регистър по партидата на КТБ, като трябва да бъде въведен ЕИК номерът на фалиралата банка - 831184677.

Най-голям дял от средствата ще получи ФГВБ, тъй като след като изплати гарантираните депозити в КТБ фондът стана най-големият є кредитор. Около 321 млн. лв. от общата сума са за фонда.
 
През декември 2019 г. приключи 5-годишният срок за изплащане на гарантираните влогове в КТБ. За това време са изплатени 3,687 млрд. лв., или 99,76% от общата сума на подлежащите на изплащане депозити, на 112 хил. вложители в банката.

istock
istock


Приключи изплащането на гарантираните влогове от КТБ

Но много хора и фирми, които са имали на влог над гарантираните 196 хил. лв., както и тези, чиито спестявания са били с преференциален лихвен процент и не са гарантирани, все още имат да взимат пари от КТБ и се явяват нейни кредитори.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg