Постъпленията по сметката от обявяването на КТБ в несъстоятелност до 31.12.2019 г.  са надхвърлили сумата от 1 млрд. лева. Това съобщиха синдиците на банката.

Резултатът е вследствие от усилията на синдиците на КТБ  за попълване на масата на несъстоятелността чрез събиране на предоставените от банката кредити, осребряването на активи и обявяване недействителността на извършени прихващания. 

Съществен принос имат приетите от Народното събрание изменения в Закона за банковата несъстоятелност (ЗБН), обнародвани в Държавен вестник, бр.22 от 13.03.2018 година, отбелязват още синдиците.

Приключи изплащането на гарантираните влогове от КТБ

Срещу голяма част от длъжниците на фалиралата банка се водят по няколко съдебни дела по различни разпоредби от ЗБН и Търговския закон, като предоставените от законодателя възможности на синдиците за предприемане на допълнителни правни способи за защита на интереса на вложителите в КТБ.

На 09.05.2019 г. им бяха разпределени 570 млн. лв., сумата от изготвената първа частична сметка за разпределение на събраните дотогава средства в масата на несъстоятелността на КТБ АД (н).

3 от най-големите финансови страхове на българите


В резултат на нея хиляди вложители получиха част от вложенията си в КТБ АД, като към 31.12.2019 г. общо изплатените им средства са близо 502.5 млн. лв., което представлява 88.16% от разпределяната сума, обясняват синдиците.

Активно се работи и по изготвянето на втора частична сметка за разпределение на събраните парични средства от масата на несъстоятелността на КТБ, като се очаква скоро тя да бъде обявена в Търговския регистър, допълват още те.Приключи изплащането на гарантираните влогове от КТБ.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg