Руските банки са загубили общо 1,5 трилиона рубли (24,95 милиарда долара) през първите шест месеца на 2022 г., заяви днес високопоставен представител на Руската централна банка в интервю за икономическия ежедневник РБК, цитиран от Ройтерс.

За първи регулаторът разкрива пред обществеността данни за печалбите на банковия сектор от началото на руската инвазия в Украйна през февруари.

Около две трети от загубите на банките са свързани с операции във валута, каза Дмитрий Тулин, първи вицепрезидент на Руската централна банка.

Европейски банки отново търгуват с руски облигации

Тулин подчерта, че има "над 50 на сто шанс" загубите за цялата година да не надвишат загубата от 1,5 трилиона рубли от първото полугодие. Загубите са концентрирани сред големите банки, уточни той. 

istock
istock

Губещите институции са регистрирали комбинирана загуба от 1,9 трилиона рубли (31,60 милиарда долара) спрямо 400 милиарда рубли (6,65 милиарда долара) за печелившите кредитори.

"Банк России" не очаква да се повтори банковата криза от 2014-2017 г., когато регулаторът трябваше да спаси няколко кредитора и да отнеме лицензите на стотици лошо капитализирани банки, отбеляза Тулин.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg