За предприятията с над 100 души персонал не е удобно да плащат кеш. Те отдавна са наложили практиката да плащат по банков път.


Това каза в интервю за БНР Стефан Христов - създател на сайта за сравнение на банкови такси Писар.бг, във връзка със законовите изменения, засягащи превеждането на трудови възнаграждения само по банков път и т.нар. базова сметка. Промяната трябва да влезе в сила от 1 септември.

Сметката за основни операции не е нещо ново. Идеята е до нея да имат достъп клиенти, които до момента не са имали достъп до банковата система, поясни Христов.

"Съществуващите клиенти на банките няма да ползват такъв тип сметки."

Какви са таксите, ако плащаме с карта в чужбина

По думите му възможността да се разкриват подобни сметки без такси няма да доведе до повишен интерес.

Никъде не се промотират тези сметки, уточни той.

"Хората не знаят за тази сметка, че са с по-ниски такси. (…) Това са основно сметки, които се ползват само и единствено за средства, които са собственост на клиентаНе може да има кредит, не може да има овърдрафт. Идеята е който не може да си позволи другите услуги, все пак да може да получава социални обезщетения. Сметката в Европа е създадена за бежанци, мигранти, които нямат средства, възможности. За да могат все пак да са част от банковата система. Това беше наложено в Европа и съответно в България по евродирективи."

istock
istock

Това, че се вкарва задължения за предприятията с над 100 души персонал да плащат по банков път, може да създаде дискомфорт у хора, които не желаят да ползват банкови услуги.

Основната причина това да се приеме, е че трябва да се увеличи събираемостта в бюджета, хората да започнат масово да плащат данъци и да се ограничи сивата икономика, изтъкна Стефан Христов.

Колко пари събраха банките от такси и лихви

Относно парите в плик под масата според него е изключително важно "служителите да бъдат научени, че това работи за тях днес, а не утре".

Тук е мястото, където могат да бъдат включени "Български пощи" – институцията, която е най-трудна за реформиране, но с огромен потенциал, подчерта Стефан Христов. По думите му през пос терминал в пощите тези пари могат да бъдат изплащани в брой без такса.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg