30 април е крайният срок за подаване на годишните данъчни декларации на физическите лица за облагане на доходи от 2009 г., напомнят от НАП.

Оттам допълват, че най-лесният и удобен начин за деклариране на доходите е подаването на декларация с баркод. Декларацията за облагане на доходите на физическите лица с баркод е достъпна в интернет страницата на НАП - www.nap.bg. Тя е електронно копие на подоходната декларация и може да бъде попълнена на компютър, като не се изисква електронен подпис. Гарантирано е, че във формуляра няма да има технически грешки, защото всички изчисления се извършват автоматично. 

В декларацията се въвеждат единствено данните за получените доходи и удържаните през годината авансов данък и осигурителни вноски. Всички останали изчисления на нормативно признатите разходи и данъка за довнасяне се извършват автоматично.

След  като декларацията бъде попълнена електронно, трябва да се разпечата на принтер и да се подпише собственоръчно. При разпечатването и се генерира баркод, който съдържа цялата въведена информация и позволява данните да бъдат заредени в системата на НАП без човешка намеса, обясняват от приходното ведомство.

Данъчната декларация може да се подаде в пощенските станции, по пощата с обратна разписка, по интернет, подписана с електронен подпис или в офис на НАП.

До края на април всички офиси на НАП ще приемат декларации без прекъсване за обедна почивка.

На 30 април изтича и срокът за плащане  на дължимите данъци върху доходите от 2009 г. Препоръчително е гражданите да платят своите задължения минимум два дни преди изтичането на крайния срок.

Ако дължимите суми се наредят на 30 април, е възможно те да постъпят по сметките на НАП на следващия ден, което означава, че ще се начисли лихва и няма да може да се ползва отстъпката от 5%, ако декларацията е подадена по интернет.

Повече информация и консултации за попълване на всички видове данъчни и осигурителни декларации може да се получи от кол центъра на НАП на телефон 0700 18 700, на цената на един градски разговор. Кол центърът на приходната агенция ще работи с удължено работно време до края на данъчната кампания – от 8,00 до 18,30 ч. Образци на декларациите, указания за попълването им и инструкции за плащане на дължимите данъци и осигуровки могат да се видят в сайта на НАП www.nap.bg.

 

 

От НАП съобщават още, че само за последните 10 дни наемодатели са обявили в данъчните си декларации общо 11 186 773 лева доходи от наеми.