Президентът на КНСБ Пламен Димитров представи в Русе идеите на синдиката за промени в данъчната система.

Според Димитров така облагането ще стане по-справедливо, от което пък ще последва и стимулиране на потреблението.

„Данъчната система в България е дебалансирана, тъй като ¾ от данъчните приходи са от косвени данъци. Освен това се оказва, че хората плащат два пъти повече данък върху доходите, отколкото бизнесът плаща данък печалба.“ заяви Пламен Димитров.

КНСБ иска увеличение на всички пенсии догодина, а не само добавка

Затова от КНСБ предлагат намаляване на косвените данъци, а за да се балансира системата фирмите да плащат поне толкова колкото и хората.

„Предлагаме да се придвижим към нормалния европейски формат. Обикновено косвените данъци и преките данъци са балансирани. Предлагаме трите данъка да станат „15,15,15“, т.е. 15% ДДС, 15% данък върху дохода с необлагаем минимум и 15% данък върху печалбата.“, поясни още Пламен Димитров.

БТПП против предложенията за данъчна реформа на синдикатите

Междувременно от КНСБ изразиха подкрепата си за предложението за премахване на подоходния критерий при детските добавки.

„От времето на НДСВ, когато се въведе този подоходен критерий, КНСБ е била против какъвто и да е подоходен тест.“, категоричен бе Димитров.

До края на годината ще надхвърлим 4% дефицит от БВП. Бюджетът за 2020 г. ще завърши малко по-зле, отколкото беше планиран и актуализиран в началото на пандемията от коронавирус, прогнозира синдикалният лидер.

istock
istock

„Смятам, че независимо, че към настоящия момент икономическата криза върви управляемо, спадовете на брутния продукт водят след себе си до все повече проблеми с данъчните приходи и това се вижда, вече за септември сме на дефицит, докато до август не бяхме“, каза Димитров.

„Моята прогноза е, че до края на годината ще минем 4% дефицит от БВП, той може да стигне дори 4,5%“, каза той и уточни, че това се дължи на по-малките приходи от данъци и увеличаващи се разходи, които системите трябва да направят заради COVID-19.

В същото време Димитров отбеляза, че допълнителните мерки в подкрепа на бизнеса и хората са абсолютно задължителни и не могат да бъдат икономисани.

„Увеличеният дефицит е очакван и разбираем. Той е далеч под френския, например, който е 10% от БВП, или германския, който ще надхвърли 12%. Така че няма скандал“, твърди Димитров и заяви, че изтегленият неотдавна заем в размер на 5 млрд. лева, който е взет при много добри условия на международните пазари, ще финансира тази дупка. Така, според Димитров, няма да се налага да се бърка и в резерва.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg