Според КНСБ в условията на икономическа криза, очаквания за фалити и нова вълна на безработицата, са необходими много силни превантивни икономически и социални мерки, възстановителни политики и програми.

Това се посочва в позиция на КНСБ във връзка с обществено-политическата ситуация, публикувана на Интернет страницата на синдиката.

КНСБ настоява за разработването на Национален план за възстановяване и устойчивост, като това да стане в условията на широк обществен диалог.

Кое мотивира работещи и работодатели да са на светло

Синдикатът иска ефективно използване на всички инструменти на фискалната политика, включително държавния дълг.

КНСБ оценява положително емитирания дълг в размер на 5 млрд. лв., като очаква правилно харчене за възстановяване на икономиката и на растежа, запазване и по възможност увеличаване на реалната покупателна способност на населението.



Според КНСБ е наложително да има политики за намаляване на неравенствата в доходите.

"Неравенствата в доходите се задълбочават, като намаляващ брой хора концентрират все по-голям дял от общия национален доход. През 2000 г. най-богатите са притежавали 3 млрд. лв., а сега разполагат вече с 23.2 млрд. лв. от общия доход в икономиката ни", посочват от КНСБ. Синдикатът иска увеличаване на доходите от труд, осигуряващо предимствен ръст на минималната работна заплата и на заплатите на нискодоходните групи от наетите работници и служители.

Пламен Димитров: Нашата данъчна реформа няма да навреди на българите


КНСБ настоява още за реформи в данъчната система, по-справедливо облагане с цел повишаване на разполагаемите средства за ниско и среднодоходните домакинства.

Синдикатът смята, че увеличението на пенсиите трябва да става чрез прилагането на две основни мерки - целево увеличение чрез постепенно повишаване "приноса" на всяка година ефективен осигурителен стаж в размера на пенсията и диференцирано осъвременяване по т.н. Швейцарско правило, което да гарантира по-достойно увеличение на ниските размери.

istock
istock


КНСБ настоява още за устойчиви антикризисни решения за запазване на заетостта, които не позволяват значително нарастване на безработицата и подкрепят работодателите в период на преустановяване на тяхната дейност, преминаване на непълно работно време и намаление на приходите от продажби. Правителството трябва да предложи и конкретни схеми по програмата SURE, които да създават повече сигурност в заетостта през следващите 2 години, допълват от синдиката.

КНСБ иска промени в данъците за подсигуряване на 13-та заплата

КНСБ иска и незабавен старт на изпълнението на Националното тристранно споразумение между социалните партньори, обхващащо енергийната сигурност, предизвикателствата на зеления преход, заплатите в бюджетните сфери и частния сектор, социалната защита, пазара на труда и бизнес средата.

КНСБ смята, че "гражданското неподчинение, възхвалявано от някои политически партии, охулвано от потърпевши граждани, но и гледано с безразличие от много българи", е израз на натрупано напрежение в обществото и недоволство от високите нива на корупция и неработещи институции /68.8 на сто от анкетирани 1000 синдикални лидери в страната смятат така/, усещането за липсата на справедливост /66.6 на сто/ и влиянието на олигарси и бизнесмени в политиката / 53.2 на сто/.

istock
istock


КНСБ подкрепя всеки, който протестира за достойни условия на труд , повишаване на доходите и запазване на заетостта, но не споделя блокадите на кръстовищата и нарушаването правата на останалите граждани, агресията и насилието между протестиращи и полиция.

КНСБ: Вдигането на пенсии без осигурителен принос развращава​​​​​​​


Повече от 3/4 от синдикалните членове подкрепят антиправителствените протести. За оставка на правителството и предсрочни парламентарни избори /или свикване на Велико народно събрание са 43.1 на сто от всички анкетирани. Още толкова обаче (43.6 на сто) очакват довършване на мандата на настоящото правителство, съпроводено със смяна на министри или ново правителство в мандата на това Народно събрание, сочат резултати от анкета на КНСБ.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg