От КНСБ се противопоставиха на натиска на коалиционните партньори на ГЕРБ за актуализация на пенсиите за всички с аргумента, че това отблъсква работещите от редовно внасяне на осигуровки. Причината - така или иначе на всички ще бъдат вдигнати пенсиите без оглед на размера на вноските, които са внасяли през годините, а това е демотивиращо, е убеждението на синдиката, предава "Дарикнюз".

"В пенсионноосигурителната система принципът не трябва да бъде нарушаван, независимо дали е коалиционно споразумение", заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

"Актуализацията на всички пенсии, независимо от внесените вноски, е развращаващо", посочи още той.

По думите му синдикатите няма да отстъпят от убеждението, че системата на социално и пенсионно осигуряване трябва да изплаща това, което си внесъл в нея като принос. "Раздаване на едни пари, вдигане на някаква пенсия, защото тъй сме решили, и преизчисляването им, е силно демотивиращо и ще поощри хората да бъдат в недекларираната заетост и да не си плащат осигуровките", заяви лидерът на КНСБ по време на дискусия, посветена на недекларирания труд у нас и в Европейския съюз.

Недекларираният труд е част от сивата икономика и гълта по 400 млн. на година от бюджета на страната, а делът на сивата икономика - по 23 милиарда годишно, припомни данните Пламен Димитров.

iStock
iStock

"Сивата икономика в България произвежда 23 милиарда лева, които са извън обхвата на публичните финанси и осигурителните системи", заяви лидерът на КНСБ.

В нашата страна недекларираният труд държи сравнително по-нисък процент, спрямо повечето членки от Източна Европа и е 16%. За сравнение Пламен Димитров цитира данните на Румъния - с 29% недеклариран труд и Полша - с 38%. Строителството, селското стопанство, хотелиерството и ресторантьорството, леката промишленост и търговията са секторите с най-голям ръст нарушения. Недекларираният труд у нас е най-вече сред наемните работници - 97%, и съвсем малък процент сред самонаетите, отчетоха от КНСБ.

Вдигат с 40% пенсиите в Румъния

Според синдиката за справяне със сивия сектор и недекларирания труд ще помогнат мерки на държавата в посока опростяване на процедурите за бизнеса и различните административни стъпки. По думите на Димитров трябва да бъдат убедени и подпомогнати малките фирми, че е по-евтино да бъдат изрядни, отколкото да работят в сивия сектор.

Кои пенсионери взимат по-големи пенсии

Синдикатът настоява и за изработване на единен национален показател, който да мери по-устойчиво спазването на социално-осигурителните права, защото дори данните на Евростат са противоречиви.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg