Въвеждане на необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата за страната, 15% данък върху доходите на физическите и юридическите лица, както и намаляване на общата ставка на ДДС на 15%.

Това предвижда визията на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) за промяна в данъчната система на България.

Идеята обоснова президентът на синдикалната организация Пламен Димитров на специално организирана дискусия, на която присъстваха представители от Министерство на финансите, НОИ, депутатите, експерти, както и представители на академичните среди и социалните партньори.

КНСБ: Вдигането на пенсии без осигурителен принос развращава

Предложението си от КНСБ мотивират с необходимостта от повече разполагаеми средства у хората с ниски доходи, което ще повиши тяхната покупателна способност.

istock
istock

С данъчните изменения се цели още стимулиране на потреблението, по-справедливо съотношение между преките и косвените данъци в държавния бюджет, както и ограничаване на негативния ефект от COVID-кризата.

„Понеже данъците са принуда от държавата, приета от обществото, трябва да бъдат достатъчно високи и достатъчно добре събирани, за да изпълняват своята функция на основни приходи в бюджета, който пък да финансира разходите, които обществото е решило, че има нужда - за сигурност, образование и т.н. В същото време данъците трябва да бъдат достатъчно ниски и прости, за да бъдат хората и фирмите мотивирани да ги плащат, а да не ги избягват. Това е едно от основните противоречия – да намериш баланса в една данъчна система. Балансът в това от кого какво вземаш и на кого го даваш е от съществено значение за усещането за справедливост“, коментира Пламен Димитров, според когото всичките изследвания показват, че причините за напрежението в страната е чувството за несправедливост у мнозинството от работещите у нас.

КНСБ иска промени в данъците за подсигуряване на 13-та заплата

Според него данъчната система е недокрай добре балансирана, което я прави недостатъчно справедлива.

Формулата на предложението на КНСБ може да бъда изразено с формулата „15% + 15% + 15% + необлагаем минимум“.

Кой колко ще спечели и колко ще загуби?

Ако получавате 1000 лв. работна заплата, ще разполагате с 652 лв. на година в резултат на въвеждането на промените, които синдикатът предлага в прякото облагане на доходите. Според разчетите разходите на всеки човек ще намалеят средно с 334 лв. на година, ако ДДС бъде намалено на 15%. Тези две мерки пък сформират сума от 986 лв. на година, с която човек ще разполага, която от КНСБ определят като „тринадесета заплата“.

КНСБ е против преизчисляването на пенсиите

„Никой българин няма да пострада от нашата данъчна реформа“, категоричен бе Пламен Димитров.

Всички хора, които получават доходи над 2500 лв., ще загубят по линия на промените в прякото облагане, но ще спечелят по линия на косвеното облагане с ДДС, смятат от организацията. За да се аргументира дават следния пример: Ако получавате 3000 лв. заплата, ще платите 382 лв. повече данък върху доходите на годишна база, но ще разполагате с поне 900 лв. повече за потребление по линия на промяната в косвените данъци. По този начин крайният ефект върху хората с високи доходи отново ще бъде положителен.

„Тази данъчна реформа е в подходящото време за предлагане от нас. Една от ключовите политики в държавата са данъците, за това КНСБ се опитва да сложи тема сега, за да види този, който иска да управлява държавата в следващите 4 години, каква данъчна визия има. Просто искаме да отворим дебат“, отбеляза още Пламен Димитров пред участниците в дискусията. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg