Нови ограничителни мерки срещу Covid-19 влизат в сила в Гърция от петък, предава кореспондентът на БНР.

Има нареждане на министъра на здравеопазването Кикилиас от 16 юли до края на месец август във всички закрити помещения на заведенията да се допускат само ваксинирани срещу показване на сертификат.

Нощните заведения - барове и дискотеки на открито ще работят с намален брой клиенти, като не се позволява да има правостоящи. Постановява се строго спазване на дистанция между масите и клиентите.

Гърция се опитва да засили темпа на ваксинация

Нежелаещите да се ваксинират сред здравните работници и персонала на заведенията за възрастни хора излизат принудително в неплатен отпуск.

Зрителите на всички спортни събития трябва да са ваксинирани. Малолетните могат да посещават мачове само с направен тест и декларация от родителите.

istock
istock

Санкциите за нарушения на собственици на заведения са глоби от 2 хиляди до 10 хиляди евро и отнемане на лиценз до два месеца.

Гърция дава по 150 евро на младежи да се ваксинират

Работодателите в държавния и в частния сектор получават право да изискват здравния статус на служителите. Юристи коментират, че това е в нарушение на закона за личните данни.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg