Новото правителство на Финландия обяви планове да предостави и на двамата родители един и същи отпуск при раждане на дете, в опит да накара бащите да прекарват повече време с децата си.

Така платеният отпуск ще се увеличи до общо 14 месеца, което е 164 дни на родител. Съседна Швеция има най-щедрата система на родителски отпуск в Европа с 240 дни след раждането на бебето.

2000 евро еднократно за всяко новородено дете в Гърция

Финландия казва, че иска да „насърчи благополучието и равенството между половете“.

Министърът на здравеопазването и социалните въпроси Айно-Кайса Пеконен каза пред репортери, че "е започнала радикална реформа на семейните обезщетения", с цел засилване на връзката на родителите с детето от самото начало.

Според настоящата система във Финландия отпускът по майчинство е 4,2 месеца, докато бащите получават 2,2 месеца, докато детето навърши две години. Освен това двамата родители имат още 6 месеца отпуск, който може да разделят. Въпреки това, средно само един от четирима бащи взема това, което му се полага.

Поискаха 170 лева за ден престой на бебе в болница

деца
istock

Сега всеки родител ще получи 6,6 месеца отпуск (164 дни по финландската система за обезщетения за шест дни), а бременните жени ще получат допълнителна месечна помощ. Родителите ще могат да прехвърлят 69 дни, а самотните родители ще могат да използват и двете отпуски.

Финландският премиер Сана Марин заяви миналия месец, че страната все още има някакъв начин да постигне равенство между половете и се оплака, че твърде малко бащи прекарват време с децата си, когато са малки. 


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg