Скок от близо 5% на цените на храните от началото на годината. Това показват данните на Комисията по стоковите борси и тържищата.

Скокът не е драстичен, но ще го усетим. В момента една шопска салата за семейната трапеза ще ни излезе около 8 лева и то ако заложим на по-евтино сирене, предаде NOVA.

И тъй като към салатата върви и пържола, очевидно, по-евтино ще ни излезе да не е свинска.

Чушки с пестициди и лешници с микотоксин хванати у нас

Най-висок ръст има при месата - 16.3%, основно при свинското заради продължаващото разпространение на африканска чума из промишлените ферми. Средногодишните стойности на индекса на потребителските цени показват, че през миналата година с най-голям ръст са храните  и цените в заведения и ресторанти. 

Цените на плодовете и зеленчуците на пазара вървят нагоре. Процентът не е голям, но се отразява най-осезаемо на бюджета на хората с по-ниски доходи. Затова Димитър Димитров се превръща в ловец на промоции и мисли в перспектива.

istock
istock

„По-скъпо е, но трябва нещо да се яде. Добре, че аз като намеря нещо, взимам и слагам във фризера и после вадя от него и така”, казва той.

На едро захарта и брашното също поскъпват, а цената на ориза се задържа 1,98 лева за килограм.

Отново пилешко със салмонела у нас

„Поредна пета година на двуцифрено увеличение на възнагражденията. Оттам разходите за определени услуги, разходите за производство на определени стоки, съответно разбира се по-висока покупателна сила, което също постепенно оказва натиск на част от цените- най-вече тези, които са свързани с повече труд”, коментира Лъчезар Богданов от Института за пазарна икономика.

Тези, които общуват с крайния потребител, също страдат - оборотите този януари са по-ниски в сравнение с миналата година.

„Жълти стотинки ни дават, по половинка си пазаруват. Народът няма пари. Може много да иска да си пазарува, но няма пари, няма условия. Идват да ми искат - два домата, две чушки. Тук пазарът е малко по-евтин и по-евтино продаваме. Ние продаваме второ качество стока. Първо качество няма на пазара. Ако слагам високи цени, никой няма да се спира”, казва Диана Шанова.

Предлагат развалени храни в ски курортите

Статистиката показва, че в началото на годината доматите скачат до 2,60 лв. за килограм, скок има и при краставиците, които купуваме за 3,40 лв.

istock
istock

„Краставиците бяха много скъпи, в момента са по 3,50 лв и то български. Внукът понеже ми идва на гости и аз му взимам две краставици – два дни да яде по таратор и по малко краставици”, коментира Димитър Димитров.

Проблем има не само за вегетарианците, любителите на месо също ще плащат повече.

„Има скок. Заради свинската чума много се вдигнаха цените на свинското. Затова сме го спрели. Сега само с агнешко работим и с телешко. Кой купува пържоли на 9,00-9,50 лв? Никой не купува. Миналата година беше сто пъти по-добре”, казва Ахмед Аудиг – месар.

Статистиката отчита по-значителна инфлация при услугите - 3.4%. С най-голямо отражение са повишените цени на комуналните услуги - топлоенергия и вода.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg