Светът губи храна за около 400 милиарда долара преди тя да достигне до магазините.

Това е повече от шест пъти брутния вътрешен продукт на България, показва доклад на Организацията на обединените нации.

Около 14 процента от цялата храна, произвеждана всяка година, е загубена. Централна и Южна Азия, Северна Америка и Европа отговарят за най-голям дял, показва докладът.

2040 лева за парче торта от 14-каратово злато

Подобряване на условията за съхранение на храната на студено и по-добра инфраструктура биха помогнали за намаляване на загубите.

За пълно справяне с проблема обаче е нужна по-детайлна информация за веригата на доставки, се казва още в него.

istock
istock

Изхвърлянето на годна храна събира все повече внимание заради приноса на процеса към емисиите на парникови газове, както и заради изчисленията, че над 820 милиона души по света гладуват.
 
Световните лидери обещаха да намалят наполовина изхвърлянето на храна на ниво магазини и потребители до 2030 г., както да помогнат за намаляването на загубите при производство.

Идва ли краят на домашната ракия

Компаниите също се опитват да подобрят ефективността в индустрията.

Потребителите също са отговорни за огромни загуби. Около 37 процента от животинските продукти и потенциално около една пета от плодовете и зеленчуците биват изхвърляни след закупуването им.

По-богатите нации изхвърлят повече храна.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg