Британците са започнали да купуват по-малко стоки и се ориентират към по-евтини продукти, в опит да се справят с покачващата се инфлация, обявиха от британската верига супермаркети "Теско" (Tesco), предаде Ройтерс.

Хората започнаха да пазаруват по-често, но по по-малко, каза пред журналисти главният изпълнителен директор Кен Мърфи. Той направи това изявление, след като от компанията отчетоха спад на основните си продажби във Великобритания през първото тримесечие на тази година. 

Как се стига до "шринкфлация"

"Теско" е най-голямата британска компания за търговия на дребно с дял от 27 процента на този пазар в страната. От компанията наблюдават първи признаци, че британските потребители се насочват към по-евтини варианти на стоките, които са най-засегнати от инфлацията. 

istock
istock

Потребителските нагласи се влошават поради нарастващ песимизъм в оценките и очакванията на британските домакинства на фона на растящата инфлация, която достигна 9 процента на годишна база през април и се устремява към двуцифрено число, отбелязва Ройтерс.

Скъпо ли е да си купите имот във Великобритания

Прогнозите са, че хранителните продукти във Великобритания може да поскъпнат с до 15 процента на годишна основа през това лято.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg