Над 80% от домакинствата ограничават потреблението на хранителни стоки, плодове и зеленчуци заради високите цени на храни.

83% от хората смятат, че търговските надценки трябва да бъдат ограничени от държавата. Проучването е проведено в периода от 14 до 19 март. 

Според Светлин Тачев от "Галъп Интернешънъл Болкан" българските граждани са съгласни с различните държавни регулации за контрол на цените.

Българите не вярват на големите търговци


"Популизмът, който се използва предизборно, трябва да премине в реални действия. Пазарно трябва да се облекчи българския избирател. Няма съпротива срещу регулацията на високите цени от страна на държавата", посочи той пред NOVA NEWS.

По думите му идеята за държавни магазини за регулация на цените, също се приема добре от хората.

istock
istock

"79,1% от допитаните смятат, че високите цени се дължат на търговците, а не на производителите. 40% от респондентите споделят, че най-често пазаруват от квартални магазинчета, а 31,1% купуват от хипермаркети", разкри Тачев. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg