И тази година има повишение на цените на козунака преди Великден. Поскъпването обаче не е голямо. Това каза по Радио Варна председателят на Браншовия съюз на сладкарите и хлебарите Мариана Кукушева.
 
"На пазара може да се намери козунак на цена между 2 и 60 лева. Масовият обаче струва между 3 и 5 лева", поясни Кукушева и допълни, че в някои сайтове се предлагат козунаци и на цена от 100 лева.
 
Цената на традиционния за великденската трапеза сладък хляб се определя основно от неговите съставки.
 
"Ако освен брашното, прясното мляко, маслото и яйцата, козунакът съдържа и допълнителни съставки като мармалад, шоколадови пръчици, локум или орехови ядки, толкова по-висока става неговата цена", коментира Кукушева.
 
Ако козунакът е по-евтин, това не винаги означава, че е с по-лошо качество, беше категорична Кукушева.
 
"В никакъв случай евтиният козунак не означава, че е по-некачествен. Това означава, че той не съдържа допълнителни съставки като шоколад, ядки или локум, а си е чисто тесто", допълни още тя.

По-скъп козунак за италианците по Великден

Мариана Кукушева посъветва потребителите да търсят традиционния български козунак, а не вносния, който често съдържа различни консерванти. По думите й, българският козунак е по-обемен, по-лек и има хрупкава коричка с карамелизирана захар.

istock
istock

В последните години, все повече български домакини предпочитат да си замесят домашни козунаци. От Браншовия съюз на сладкарите и хлебарите са направили видео уроци в You tube, в които показват различни рецепти за козунаци.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg