Харчим до 400 лв. за храна, пътувания и почивки по Великден. За близо 90% от българите това ще е максималният бюджет за празничните дни, като разходите при повечето от тях няма да надвишават 200 лв., показва проучване сред потребителите у нас.

Миналата година за четирите празнични дни българите са похарчили над 148 млн. лв. Очакванията са заради по-високите цени разходите сега значително да се повишат.  

По-голямата част от хората ще изкарат празника у дома. На гости – при роднини и приятели, ще пътуват едва 15%, а 3 на сто ще празнуват в ресторант, показва проучване. Близо 69% от анкетираните ще ограничат покупките си само до храна.

Вдигат цените на пакетите за Великден

Как да планираме разходите си по време на празниците? Съветите на експертите обобщи NOVA.

Броени дни преди Великден Георги Христов пресмята семейните разходи около празничните дни. Още отсега вижда сериозна разлика в цените спрямо миналата година. Затова е притеснен дали ще излезе сметката след празниците. И дори е готов да се откаже от част от разходите, които традиционно прави по Великден.

istock
istock

„Със сигурност ще сме у дома. Няма да пътуваме, ще ограничим част от разходите, тъй като времената са малко тежки”, сподели мъжът.

Колко ще ни струва Великденската трапеза тази година

Заради инфлацията този Великден сметката ще е по-трудна, категорични са и финансовите експерти. Поскъпването на храните, транспорта и туристическите пакети водят и до по-високи разходи.

Какво още показа проучването - гледайте във видеото.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg